Brandstoffen voor de barbecue

Houtskool en briketten geven een schone, zuivere verbranding. Of rook vlees en vis met rookhout voor een bijzondere rooksmaak. Staat garant voor een mooi resultaat.

Houtskool

Waar komt het vandaan?

In Nederland bestaat het oude beroep van kolenbrander allang niet meer. Houtskool wordt tegenwoordig met droge distillatie gefabriceerd. Dat ging vroeger heel anders, met kolenmeilers. Er werd een flinke middenpaal rechtop in de grond gezet. Daaromheen werden stammetjes gezet tot er een forse, bolle houtstapel stond. Dat werd met aarde en rijshout bedekt, waarna het binnenste werd aangestoken. Door de slechte luchttoevoer verbrandde het hout niet maar verkoolde, dat dagen duurde.

Onze houtskool

Schone, zuivere verbranding, weinig asresten en geen nadelige smaak staat garant voor een geslaagde barbecue. De houtskool voldoet aan de Europese EN 1860-2 normering en is gemaakt van gebruikt hout, afkomstig van FSC-plantages. Door het gebruik van diverse loofhoutsoorten, garanderen we een vast koolstofgehalte van minimaal tachtig procent.

Wanneer gebruiken

Gebruik houtskool in alle vlakbodembarbecues zonder kap. Wacht met grillen totdat de bovenlaag van het houtskool een grijze aslaag heeft, dat duurt ongeveer 15 minuten.

Voordelen houtskool

Graag zetten we de voordelen van houtskool op een rijtje:

  • Snelle ontbranding.
  • Hoge piektemperatuur van 500 °C, na 20 minuten.
  • Maximale temperatuur van 700 °C, na 80 minuten.

Nadelen houtskool

Houtskool heeft ook een paar nadelen:

  • Vuur van mindere kwaliteit.
  • Brandt snel op, daardoor gebruik je meer.
  • Veroorzaakt asdeeltjes die op het eten terecht komen.
  • Na 100 tot 140 minuten afgekoeld.
  • Hoog asrestgehalte.

Houtskoolbriketten

Briketten zijn houtskoolresten, die ontstaan tijdens de productie van houtskool en zijn vermengt met maismeel. De houtskoolresten worden tot gruis vermalen en gemengd met vochtig maïsmeel. Het maïsmeel is een natuurlijk bindmiddel zodat je er briketten van kan persen. Onze briketten hebben een schone, zuivere verbranding, een hoog asrestgehalte en geen nadelige invloed op de smaak. De asresten komen door de verbranding van het maïsmeel. Ook onze briketten zijn gemaakt van gebruikt hout dat afkomstig is van FSC-plantages. Door het gebruik van loofhoutsoorten, garanderen we een vast koolstofgehalte van minimaal zeventig procent.

Wanneer gebruiken

Gebruik briketten in alle barbecues met kap, indirect barbecueën. Vooral kogel barbecues zijn hiervoor heel geschikt. Wacht met grillen tot de bovenlaag van de briketten een grijze aslaag heeft, dat duurt ongeveer 30 minuten.

Voordelen briketten

Briketten hebben de volgende voordelen:

  • Lange gemiddelde temperatuur, de hitte wordt gelijkmatig verdeeld.
  • Maximale temperatuur van 600 °C, na 80 minuten.
  • Briketten branden langer dan houtskool.
  • Langzame temperatuurafbouw na 110 tot 170 minuten afgekoeld.
  • Bewaar de overgebleven briketten voor de volgende keer.

Nadelen briketten

Ook briketten hebben nadelen:

  • Langzame ontbranding.
  • Hoog asrestgehalte.

Combinatie

Je behaalt het beste barbecueresultaat met een mix van houtskool en briketten. Begin met grillen als de vlammen zijn gedoofd en er een grijze aslaag op de kolen zit.

Rookhout

In een barbecue kan je ook eten roken. Gebruik hiervoor snippers van beukenhout, dat geeft een bijzondere rooksmaak. Rookhout is geschikt voor gesloten, houtskool- en gasbarbecues. Erg lekker bij diverse soorten vlees en vis.

Veiligheidsmaatregelen

Neem de volgende veiligheidsmaatregelen bij het barbecueën:

  • Zet de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver gelopen kan worden door kinderen of huisdieren.
  • Scherm de barbecue af met een windscherm, in de buurt van een tent veroorzaken vonken makkelijk brand.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding.
  • Gebruik alleen voor de barbecue bedoelde producten als brandstof.
  • Briketten zijn veiliger omdat die geen vonken veroorzaken.
  • Gebruik bij het aanmaken aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof en nooit benzine, petroleum of spiritus.
  • Houd bij een houtskoolbarbecue altijd een brandblusser of emmer water bij de hand.
  • Doof vuur in een gasbarbecue nooit met water, maar sluit de gastoevoer en doe de deksel dicht.
  • Loop nooit met een brandende barbecue.
  • Dek, na gebruik, een nog brandende barbecue af met zand.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.