Gezondheid van je paard

Houd je paard of pony gezond. Let op paardenziekten, -kwalen en symptomen. Koliek is een spoedgeval. Ent tegen influenza en tetanus. Ontworm minimaal twee keer per jaar.

Vaccinaties

Om je paard gezond te houden is het goed om op de hoogte te zijn van veel voorkomende paardenziekten en -kwalen. Sommige entingen zijn verplicht en andere zijn nodig, afhankelijk van de situatie van je paard. Vraag je dierenarts om meer informatie.

Koliek

Een van de bekendste ziekte bij paarden en pony’s is koliek. Een paard of pony heeft dan buikpijn die, afhankelijk van de oorzaak licht of juist heel ernstig is. Koliek heeft veel oorzaken. Koliek ontstaat door te veel gasvorming in de darmen of een verandering van de ligging van een stuk darm. Een merrie krijgt ook koliek als ze drachtig is en de baarmoeder draait. Ook wormen veroorzaken koliek. Afhankelijk van de ernst zijn de symptomen niet eten, sloom, zweten, krabben op de grond met de hoeven, steeds gaan liggen en weer opstaan of rollen. Koliek heeft ernstige gevolgen voor je paard of pony. In het ergste geval overlijdt hij. Schakel dan ook snel je dierenarts in bij (het vermoeden van) een koliekaanval.

Influenza en tetanus

Er zijn bepaalde ziekten waartegen je paard kan worden ingeënt. De bekendste zijn influenza en tetanus. Influenza is een zeer besmettelijke ziekte van de voorste luchtwegen, die lijkt op griep. Tetanus of klem wordt veroorzaakt door een bacterie die giftige stoffen afscheidt als je dier een wond heeft. Bij deze ernstige ziekte verkrampen de lichaamsspieren. Je paard of pony is niet in alle gevallen te genezen. De vaccinaties tegen deze ziekten is verplicht als je aan wedstrijden of andere evenementen deelneemt. Ook bij de meeste pensionstallingen en maneges zijn deze verplicht.

Wormen en larven

Bij paarden komen veel soorten parasieten voor. Het veulen heeft last van de veulenworm, waarmee hij wordt besmet via de moedermelk. Er zijn allerlei wormen die bij alle leeftijden voorkomen en problemen geven. De symptomen zijn minder goed in zijn vel zitten, vermageren, diarree en koliek. Ook de horzellarven veroorzaken vermindering van de gezondheid.

Ontwormen

Ontworm je paard of pony regelmatig met een ontwormmiddel. Gebruik in het voor- en najaar een middel tegen horzellarven en lintwormen. Doseer niet te laag, dan worden de wormen resistent tegen de werkzame stof in het middel. Het ontwormschema hangt af van de kans op besmetting (aantal paarden, huisvesting). Ontworm je paard of pony op basis van een mestonderzoek, zodat ze een optimale behandeling krijgen. Laat je informeren door je dierenarts of in onze winkel.

Allemaal tegelijk

Ook paarden op stal worden besmet. Een goede hygiëne is daarom belangrijk. Heb je meer paarden en/of pony’s in de wei of op stal staan? Ontworm ze dan tegelijkertijd, zodat ze elkaar niet meteen weer besmetten. De paarden die ’s winters binnen hebben gestaan en in het voorjaar weer in de wei mogen, ontworm je voordat ze de wei in gaan. Laat ze weiden op gras waar na het maaien geen beesten hebben gestaan of op onbesmet grasland.

Kom voor persoonlijk advies en ons assortiment naar de winkel.